Tuesday, December 11, 2007

RESIPI EKSPRES: UDANG GORENG MENTEGA EKSPRES


Ini menu malam ni yang siap sekelip mata dan habis sekelip mata...

Udang besar (dalam 400 gram) dibelah belakang tanpa dibuang kulit, cuci dan tuskan.
Perap dengan ½ sudu teh garam + ½ sudu teh lada sulah + 2 sudu besar tepung selama 10 minit
Cairkan 50 gram mentega dalam kuali
Tumiskan 10 cili api + 2 tangkai daun kari
Masukkan udang
Masukkan 2 sudu susu cair

Sedap sungguh… terus licin dalam masa sekelip mata!

Ini sebenarnya resipi ubahsuai dari UDANG GORENG BERSOS MENTEGA yang ada di tin Krimer Sejat F & N warna pink

Ikut resipi tu macam gini...

Udang diperap dengan ½ sudu teh garam + ½ sudu teh lada sulah + 2 sudu besar tepung selama 10 minit
Udang digoreng dulu
Cairkan 80 gram mentega
Tumiskan 10 cili api + 2 tangkai daun kari
Masukkan 100 ml krimmer sejat F & N
Masukkan bahan perasa: ½ sudu teh garam + ½ sudu teh lada sulah + ½ sudu teh serbuk pati ayam + 1 sudu teh gula

Pernah buat.. sedap juga, Cuma waktu tu rasa masin sikit dan rasa terlampau berlemak... Jadi resipi ubahsuai tu kurang minyak, garam & gula. Lebih sihat pada rasa yang tetap sedappp...

No comments: