Wednesday, December 26, 2007

Kunjungan orang Kuantan bakal warga Bandar Baru Bangi?

Orang Kuantan yang tengah menimbang-nimbang nak jadi orang Bangi. He he... Hanim & Azizi meninjau-ninjau penempatan baru, banyak yang berkenan katanya, tunggu masa yang sesuai aje nak beli. Jadi orang Bangilah kita. Aku sendiri, masih juga nak beralamatkan Bandar Baru Bangi, walaupun masih tak jumpa kawasan yang sesuai untuk membina 'habitat' baru yang lebih selesa di sini. Setakat ini terpaksa berpuashati dulu dengan rumah sekarang...
Apa pun tak terlalu awal, nak ucapkan Selamat Menjadi Warga Bandar Baru Bangi:
Bandar Baru Bangi adalah bandar terancang yang dibangunkan oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Bandar elit dan dihuni warga akademik; pensyarah pelbagai universiti dan pusat pengajian serta ribuan pelajar universiti. Ada beberapa kawasan industri, ada kawasan institusi, kawasan perumahan terancang. Menariknya, tiada pusat membeli-belah yang besar di sini, jadi kurang keriuhan dan masalah sosial. Tapi, semua yang kita mahu memang terletak sangat berdekatan. Di seksyen 8, aku berdepan dengan kawasan kampung yang aman - nampak ayam kejar-mengejar, budak-budak berbasikal, terdengar suara azan masjid.. tapi selang beberapa baris rumah di belakangku, ada deretan kedai yang memang macam-macam ada. Doktor perubatan, doktor gigi, doktor haiwan semua ada. Nak makan thai style, western style, mamak style, chinese style, semua ada. Dan tak jauh juga dari Taman Tasik Cempaka yang ada taman permainan kanak-kanak yang besar, Perpustakaan Daerah untuk pinjam buku dan Kompleks PKNS yang menjadi nadi Bandar Baru Bangi. Aku memang suka sangat Bandar Baru Bangi! Aku bagi 5 bintang:)
Hari ini jamu Hanim & Azizi thai style; ikan siakap tiga rasa, tomyam campur, telur dadar dan trifle cocktail sebagai pencuci mulut. Nak kena masukkan resipi dalam blog tapi tak ambil gambar pula! Takkanlah nak ambil gambar ikan depan tetamu pulak! Tapi aku dah buat resipi ikan tiga rasa tu beberapa kali.. tapi bila nak buat hari ni gelabah sikit sebab tak ingat aku pakai resipi yang mana - yalah orang ada banyak sangat buku resipi kan! Nasib baik terjumpa kertas catatan resipi tu terselit antara buku-buku resipi tu. Rupanya aku biasa guna resipi ciptaanku sendiri, hasil gabungan beberapa resipi ikan tiga rasa. Cewah! Ini sudah bagus... menjadi juga resipi sendiri ni...

3 comments:

Anonymous said...

testing memberi komen di blog epermaisuri ini lantaran ade orang kate xboleh beri komen di blog ini.sekian.heheehehhe

Kakak said...

orang itu adalah ain.. he he..

kakak said...

Ain.. nak komen click aje kat nickname. Just ignore 'sign in using " and what not tu..