Sunday, December 30, 2007

Resipi Ekspres: Nasi Paprik RingkasApa yang penting mengenai nasi paprik ini ialah ia memang mudah dan ekspres untuk disediakan kerana lauk dan sayur dalam satu hidangan. Sekali masak semua siap. Bahan-bahannya pun bahan biasa.

Boleh menggunakan ayam/daging/sotong/udang

Sayur-sayuran yang pelbagai sesuai digunakan macam lobak merah, kobis bunga, jagung muda, kacang panjang.. kalau ada semua memang best sebab setiap sayur ada rasa dan warna yang berbeza. Kan petua makanan yang berkhasiat adalah makan makanan pelbagai warna. Kalau tidak ada semua pun okay.


Dimulakan seperti biasa: bawang merah, bawang putih

Bahan lain ialah bahan-bahan biasa: cili api, serai dan daun limau purut (semua ada di belakang rumah... tapi kalau tak ada pun bukan masalah besar sangat cuma sebaiknya sekurang-kurangnya satu kena ada la)

Ditumis semuanya dengan sedikit minyak

Campurkan sos cili + sos tomato + sos tiram

Masukkan daging atau makanan laut pilihan dan kemudian barulah sayur-sayuran biar rangup dan segar.

Dulu-dulu rasa macam complex dan rumit aja nasi paprik ni. Tapi Ain pernah kata masaknya simple aje. Memang betul pun. Main campak-campak aje bak kata orang dan hasilnya memang cukup memuaskan. Cubalah.. cewah. Tak perlu risau tentang sukatan, semuanya memang boleh main agak-agak secukup rasa. Percayalah...

No comments: