Ini menu malam ni yang siap sekelip mata dan habis sekelip mata...
Udang besar (dalam 400 gram) dibelah belakang tanpa dibuang kulit, cuci dan tuskan.
Perap dengan ½ sudu teh garam + ½ sudu teh lada sulah + 2 sudu besar tepung selama 10 minit
Cairkan 50 gram mentega dalam kuali
Tumiskan 10 cili api + 2 tangkai daun kari
Masukkan udang
Masukkan 2 sudu susu cair
Sedap sungguh… terus licin dalam masa sekelip mata!
Ini sebenarnya resipi ubahsuai dari UDANG GORENG BERSOS MENTEGA yang ada di tin Krimer Sejat F & N warna pink
Ikut resipi tu macam gini...
Udang diperap dengan ½ sudu teh garam + ½ sudu teh lada sulah + 2 sudu besar tepung selama 10 minit
Udang digoreng dulu
Cairkan 80 gram mentega
Tumiskan 10 cili api + 2 tangkai daun kari
Masukkan 100 ml krimmer sejat F & N
Masukkan bahan perasa: ½ sudu teh garam + ½ sudu teh lada sulah + ½ sudu teh serbuk pati ayam + 1 sudu teh gula
Pernah buat.. sedap juga, Cuma waktu tu rasa masin sikit dan rasa terlampau berlemak... Jadi resipi ubahsuai tu kurang minyak, garam & gula. Lebih sihat pada rasa yang tetap sedappp...
Udang besar (dalam 400 gram) dibelah belakang tanpa dibuang kulit, cuci dan tuskan.
Perap dengan ½ sudu teh garam + ½ sudu teh lada sulah + 2 sudu besar tepung selama 10 minit
Cairkan 50 gram mentega dalam kuali
Tumiskan 10 cili api + 2 tangkai daun kari
Masukkan udang
Masukkan 2 sudu susu cair
Sedap sungguh… terus licin dalam masa sekelip mata!
Ini sebenarnya resipi ubahsuai dari UDANG GORENG BERSOS MENTEGA yang ada di tin Krimer Sejat F & N warna pink
Ikut resipi tu macam gini...
Udang diperap dengan ½ sudu teh garam + ½ sudu teh lada sulah + 2 sudu besar tepung selama 10 minit
Udang digoreng dulu
Cairkan 80 gram mentega
Tumiskan 10 cili api + 2 tangkai daun kari
Masukkan 100 ml krimmer sejat F & N
Masukkan bahan perasa: ½ sudu teh garam + ½ sudu teh lada sulah + ½ sudu teh serbuk pati ayam + 1 sudu teh gula
Pernah buat.. sedap juga, Cuma waktu tu rasa masin sikit dan rasa terlampau berlemak... Jadi resipi ubahsuai tu kurang minyak, garam & gula. Lebih sihat pada rasa yang tetap sedappp...
No comments:
Post a Comment