Thursday, February 7, 2008

Menghantar thesis satu kepuasan

Seminggu terakhir sebelum menghantar thesis; semacam makan thesis, minum thesis, tidur thesis... sungguh meletihkan.

Apa tidaknya, beberapa hari lagi nak hantar, dah agak-agak 80% siap, pensyarah mencadangkan aku perbaiki susunan thesis supaya lebih 'cemerlang'. Dah boleh lulus, katanya. Tapi dia tahu aku macamana, kalau masih ada ruang untuk memperbaiki, takkan nak dibiarkan. Jumpa pensyarah lain pula tentang statistik... dia minta aku tukar nonparametric analysis kepada parametric analysis, kerana aku nak gunakan linear regression untuk membuat kesimpulan tentang penemuan penyelidikan. Bayangkan, beberapa hari lagi nak hantar thesis aku terpaksa buat reanalyzing semua data semula!

Buat editing, susun mukasurat dan setelah bertungkus-lumus.. akhirnya sedia untuk diprint pada pagi Ahad, 3hb Februari, 10.30 pagi. Merdeka!

Hantar untuk binding... dan apa lagi.. selepas itu keluar shopping! Pergi Warta. Pergi Alamanda. Tengahari makan di Pizza Hut, Warta. Malam di kedai kegemaranku; Chicken Rice Shop, Alamanda. Hmmm.. nyum nyum ... Kerabu mangga & pai tee yang memang best sangat.

Beli baju 3 pasang, beli kasut, beli permainan anak-anak... abang pun tumpang sekaki beli baju 3 pasang dan seluar sepasang tu! Tak apa... I deserve it. They also deserve it. We need to reward ourselves when we know we have achieved something!

Satu pencapaian yang manis, siap penyelidikan dan menulis thesis dalam masa 2 bulan.. suatu yang tidak dapat dilupakan. Bila siap thesis ni dan menghampiri berakhirnya pengajianku, dengan melalui segala cabaran yang hebat dan kesukarannya yang kadang-kadang tak terucap; dengan penat lelah dan bertungkus-lumusnya... insya Allah aku tahu.. apa pun cabaran dan kesukaran yang akan datang selepas ini, insyaAllah akan dapat kuhadapi!

Habis thesis.. berakhirlah SOHO; berakhir posting elektif yang boleh bekerja dari rumah ni! Kembalilah aku ke 'tempat jatuh lagi dikenang, inikan pula tempat tidurku sewaktu oncall' - HKL!

No comments: